Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 22:29 - Откъс от книгата ми "Ранени от Словото"
Автор: minabk Категория: Поезия   
Прочетен: 1029 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 08.09.2013 14:39


imageОткъс от текста "Коледа в епохата на Водолея":
"И, колкото и парадоксално да звучи, едно човечество, чието изкуство и литература е изключително силно повлияно от религиите и от християнската религия в частност, всъщност е доста далече от истината за един от най-светлите християнски празници. Защото най-лесният начин е да се правят всевъзможни хепънинги с ясли, Йосифовци и Деви Марии... И най-търговският. А Христос май беше изгонил търговците от храма... А празникът иде да ни покаже пътя и да ни доведе до Великден, т.е. до смущаващата идея, че всички имаме достъп до безсмъртието... Ако подражаваме на Христос и следваме учението му... А не се безпокоим за прасета, пуйки, стъклени играчки и прочие ритуални аксесоари... Ако се стремим към любов и хармония със себе си и света. Ако се пробваме да бъдем по-добри. Ако почувстваме с душата си, че всеки от нас носи в себе си частица от Бога и в този смисъл всеки от нас е негов син. И че притчата за блудния син се отнася за цялото заблудено шестмилиардно човечество. За цялата наша, стигнала до задънена улица цивилизация.
Защото на идеята за изгонване на учението за Бога от училищата ние всички казваме ОК. Защото това в нашите очи е прогресивната идея за светско образование. И, когато ученик убива свой приятел и го съхранява разфасован във фризера, ние мелодраматично задаваме риторични въпроси: „Как Господ допуска това?!“ Отговорът е очевиден – Господ го няма там, защото ние сме го изгонили.
Всяка уважаваща себе си религия има свой етичен кодекс. В това число и християнската... Нейният кодекс, между другото, се оказва най-строг и максималистичен – обичай врага си... Е, ще каже някой, чак пък врага си... Но в светлината на идеята, че всички сме отделни индивиди само като физически тела, а като енергия и духовност сме едно цяло, ще се окаже, че да мразиш някого, значи да мразиш самия себе си. Така нещата изглеждат съвсем другояче, нали? И за да не звучи толкова сложно, ще цитирам само още един вселенски закон – не прави на другия онова, което не би искал да направят на теб. Като този „друг“ включва не само хората, но и животните, растенията, цялата жива планета Земя..."




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minabk
Категория: Поезия
Прочетен: 56865
Постинги: 33
Коментари: 49
Гласове: 204
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930